Къде ще поскъпват жилищата в София

Безспорно един от основните катализатори за ръст в цените на жилищата е строителството на метрото. Както каза кметът на София, Йорданка Фандъкова по време откриването на подземната железница при летище „София” миналата седмица: „Където мине метрото строителството започва с бързи темпове, районът се променя, инвеститорите идват.”. И не само това! В момента, в който ставаше известно местоположението на метростанциите по първия и втория лъч, цените на жилищата започваха да вървят нагоре, свободните парцели се изкупуваха, наемните нива също се повишаваха. Няма основание да не смятаме, че това ще се случи и при изграждането на третия лъч от софийското метро.

Третият метродиаметър ще бъде дълъг 16 км и ще свързва източната със западната част на София. Планирани са 18 спирки. Очакванията са „първа копка” да бъде направена това лято, след като Европейската комисия одобри финансирането на проекта. Началото на строителството няма да е нито в кв. „Горна баня”, нито в кв. „Левски”. То ще е при „Театър зад канала”, след което ще се върви към Орлов мост, бул. „Патриарх Евтимий”, НДК и към Красно село.

Тръгвайки по трасето на третия лъч, първата спирка ще е на колелото на трамвай №22 в кв. „Левски”. Следващата станция ще се намира на бул. „Владимир Взов” след моста при р. Сухата река. В близост до стадион „Георги Аспарухов” също ще има метростанция. Следва спирка при ул. „Панайот Хитов”, след което идват тези при парка „Заимов” и Орлов мост, където се прави връзка с първия метродиаметър. Следващата спирка е на Попа, а изходът е предвиден да бъде на сегашното кино „Одеон”. При НДК се прави връзка с втория метродиаметър. Районът около Медицинска академия е доста атрактивен, но интересът към него ще се увеличи като се има предвид новата метростанция, която ще бъде изградена на кръстовището на булевардите „Прага” и „Пенчо Славейков”. Следващата станция също ще е разположена на голямо кръстовище – булевардите „България” и „Гешов”. Следва тази на булевардите „Гоце Делчев” и „Цар Борис III”. Две спирки ще има в Овча купел 1 (на бул. „Монтевидео”) и Овча Купел 2 (ул. Централна). Третият метродиаметър завършва в кв. „Горна баня” в близост до железопътната линия София-Перник.

Източник: http://fakti.bg/