Пазарът на имоти в град Варна през последната година е много динамичен

За тенденциите в цените на недвижимите имоти по Черноморието в началото на лятото, Радио „Фокус” – Варна разговаря с Добромир Ганев, зам.-председател на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Фокус: Г-н Ганев, какви са тенденциите в цените на недвижимите имоти по Черноморието в началото на лятото?
Добромир Ганев: Трябва да разделим пазара на две. Първата част са имотите, които се намират в рамките на града, жилищните имоти, към които през последната година и половина – две има сериозен интерес не само във Варна, но и в големите градове. Това показват и данните на Агенцията по вписвания. Изключителен интерес има и към строителството на зелено, той се възобновява, което е логично. В общи линии за първото тримесечие на тази година няма много голям ръст на сделките по официални данни, но това се дължи основно на повечето сключени сделки на зелено. Те не се отразяват в документите веднага, а след година, година и половина след като бъде построена сградата и бъде получено разрешение за ползване , тогава се и изповядва. Разбира се, възможно е и малко по-рано. Така, че пазарът е добър, динамичен е, особено в чертите на града, има интерес към почти всички райони. По отношение на втората част от пазара – т. нар. ваканционни имоти там нещата са малко по-различни. През последните година и половина, две нещата се случват малко по-зле от преди това. Спадът е около 15 – 20 %. По-малко хора, основно руски граждани, закупуват имоти. Цените също са спаднали в подобен размер. Варна не е типичния район на ваканционно строителство. Има разбира се такива проекти в „Златни пясъци” и по на север като Балчик и Каварна. По-атрактивния пазар за руските граждани е Южното Черноморие, това е безусловно и повечето сделки през годините се случват там. Но трудно се случват нещата, по-малък е обемът от руски граждани, които имат желание да придобият собственост не само в България, но и в други дестинации, поради икономическите проблеми, които имат, спадът на стойността на рублата към основните други валути и най-вече към другите икономически затруднения, които има държавната. Дори наскоро четох, че малка част от руснаците ще почиват дори. Но от друга страна, трябва да се каже, че има известна надежда във връзка с проблемите с терористичните актове в Турция и в Северна Африка.- това дава някакви надежди на туристическия бранш защото там, където има увеличение и ръст на в туризма, обичайно е последващ ръст и в продажбите на имоти на чуждестранни граждани.

Фокус: Да развенчаем един мит. В много не само български медии упорито се твърди, че рускоезичните граждани притежавали в България над 350 000 имота. Това възможно ли е чисто физически според вас?
Добромир Ганев: Това е възможно чисто физически, но въпросът е, че тези цифри са в обръщение от може би пет – шест години и се коментират от представители на консулствата и посолството на Русия в България, дори на толкова от българското посолство в Москва. Често казано аз съм правил проучвания и физическите лица, които бяха купили до преди две години бяха 40 000. Това са физически лица и трябва да се знае, че една голяма част от имотите се купуват от името на фирми, които те регистрират. Така, че те не могат да бъдат „хванати”. Едва ли са 40 000, вероятно са повече, но много трудно мога да кажа, че са и 350 000. Нека тези, които коментират тези цифри да обяснят как са достигнали до тях защото може би те имат достъп до информация за визи и пребиваване на руснаците, но това пак не е стопроцентова гаранция. Моето семейство от четири члена може да пребивава тази година дългосрочно, но имотът е един. Не знам това дали е мит или не е мит, но тези цифри не са доказани например от Агенцията по вписванията.

Фокус: Каква е вашата прогноза за цените на имотите в дългосрочен аспект, 5 – 10 години?
Добромир Ганев: Това е много трудно. Едва ли ще се намери икономист в света, който може да предвиди какво ще се случи през следващите две – три години. Обичайно обаче, ако гледаме циклите на икономиката, които важат и за пазара на имоти. Дългосрочно винаги имота е добра инвестиция, но не мога да кажа някакви стойности в цифри. От около 15 години насам, от 2002 – 2004 година, ръста на цените въпреки всички спадове съществува и той не е никак малък от 20 – 25 % поне. През този период се знае, че имаше ръстове от 100 %, спадове от 30 – 40 %, но ние винаги трябва да говорим, че един пазар в голям град е динамичен, но ако отидете в един малък град в България, то там почти няма пазар. Така, че всеки един имот, дори сам по себе си може да има различен тренд от средния и това обичайно е така. Някои имоти се продават по-бързо, покачват си цената постоянно, на други имоти цената пада, трети си остават на същото ниво. Това е много специфичен пазар и всеки имот си има точно определена стойност, когато излезе на пазара и това е свързано с характеристиките на конкретния имот.

Източник: http://www.imoti.net/ по данни на focus-news.net