Какъв тип имоти се търсят от купувачите в момента?

Първото шестмесечие на 2018 година показва засилено търсене предимно на жилищни имоти в цялата страна. Традиционно големите градове привличат повече купувачи. Високият ръст на ипотечно кредитиране показва и предпочитанието купувачите да се възползват от ниските лихви в жилищното кредитиране.

Какво се търси на пазара на имоти според експертите?

Христина Мандаджиева – Явлена – Поморие

Пазарът на недвижими имоти в град Поморие е много динамичен през последните години. В града се построиха и продължават да се строят много нови жилищни сгради и затворени комплекси за целогодишно или сезонно ползване. Купувачите през 2018 година са основно български граждани, физически лица, живеещи в големите градове (София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и др.) или българи работещи в чужбина, както и местни физически лица (поморийци), купуващи имоти за инвестиция и отдаване под наем през туристическия сезон. Все по-малко са гражданите на Руската Федерация, желаещи да придобият имот. От началото на 2016 година наблюдаваме обратна тенденция – руснаците продават имоти си.

Основното търсене през 2018 година е за обзаведени и готови за ползване имоти - двустайни апартаменти, при цени от 30000 до 40000 евро, студия на цена от 20000 до 25000 евро и тристайни апартаменти на цена от 45000 до 60000 евро. Купувачите, свързващи се с ЯВЛЕНА, търсят в Поморие предимно: имоти в стария град, в жилищни сгради без високи такси за поддръжка и по възможност с гледка към морето. От 2017 година, все повече продажби на жилищни имоти се осъществяват с ипотечни кредити.

През 2018 година имаме повишено търсене и на урегулирани поземлени имоти в новата регулация на стария град за строеж на семейни къщи или в местностите между кв. Сарафово и Поморие и за селски къщи (ново строителство) с големи дворове, в близост до морето или на не-повече от 20 км. от морето. Статистиката на запитванията от наши клиенти показва, че липсват големи инвеститори за закупуване на парцели в региона за строеж на комплекси, предприятия или складови бази. Поморие остава предпочитан град за семеен туризъм, за услуги свързани със здравето и развитието на селското стопанство, без големи производствени предприятия.

Миглена Попниколова – Ivel Realty  

В момента в Банско, като един от най-развиващите се зимни курорти в страната, търсенето на апартаменти с цел инвестиция е водещо, т.е. търсят се най-вече апартаменти с една или две спални – за отдаване под наем. Наблюдаваме обаче и един доста сериозен интерес на нашите клиенти и към имоти, които са извън Банско. Най-вече интересът е насочен към селата около Разлог и самият гр.Разлог. Имотите, които се търсят там са предимно парцели за строителство на еднофамилни къщи или стари къщи за ремонт с идеята за постоянно живеене или ваканционно ползване. Като обобщение мога да кажа, че в момента търсенето на имоти при нас е доста разнообразно.

Снежана Кметова – Реал Пловдив

Задълбочен поглед върху състоянието на пазара на недвижими имоти в гр.Пловдив показва повишено търсене предимно на жилищни имоти с инвестиционна цел. Търсят се жилища с добра локация както старо, така и ново строителство. Забелязва се повишаване на доверието към строителните фирми и закупуването на жилища в строеж вече представлява значителен процент от общия пазар на имоти. Недостигът на парцели за жилищно строителство се чувства доста осезателно от строителните предприемачи. На всеки строителен обект вече може да се види табела с обява за търсене на терени за строителство. Наблюдава се разрастването на града с бързи темпове на юг и на запад. Строят се както жилищни комплекси, така и самостоятелни фамилни къщи. Големите терени с големи лица в тези райони дават възможност да се развият различни жилищни зони на застрояване – комплексно, средно, малко застрояване и др. С инвестиционна цел също така има търсене на магазини на добро търговско място. Интересът към промишлени и производствени обекти за първата половина на 2018 г. бележи по-слаб ръст в сравнение с този на жилищните имоти, но като цяло 2018 гoдинa ce oчepтaвa дa бъдe добра зa индycтpиaлнитe зoни на града.

Пламен Петров – Петра Естейт

В момента в град Варна на пазара на недвижими имоти преди всичко се наблюдава търсене на двустайни и тристайни апартаменти в ценовия диапазон от 40 000 до 75 000 евро. Клиентите са ориентирани повече към апартаменти с две спални с цел инвестиция и вложение на спестяванията. За последната година налюдаваме повече млади семейства да купуват жилища изключително с банков кредит. Все повече се обръща внимание на района, в който да бъде направена инвестицията - да е с добра локация, в близост до супермаркети и учебни заведения, да има изгладена добра инфраструктура и да е с лесен достъп. Новото стройтелство е за предпочитане пред старото, заради основния минус на старите сгради - липсата на асансьор. Наблюдава се голямо предлагане на апартаменти в строеж, поради което се отбелязва и ръст при покупките „на зелено“ в града.

Венелин Свиленов – Synergy Estate

Към днешна дата клиентите се ориентират все повече към покупка на нов дом приоритетно в ново строителство, както за живеене, така и с инвестиционна цел, с идеята за отдаване под наем. Наблюдава се и интерес за закупуване вече на иимоти на Акт 14, тъй като банките имат доверие, както към инвеститорите, така и към самите купувачи. За интереса към новото строителство допринасят и самите архитектурни проекти, които предлагат и все повече зелени площи около сградите за повече комфорт и уют. Проектите включват вече и изграждането на пешеходни зони, велоалеи, широки булеварди, наземни и подземни паркинги, магазини. Тъй като предлаганите продукти от банковия сектор са все по-разнообразни и атрактивни, кандидатите за покупка отделят не малко време и усилия да обмислят различни варианти, за да направят най-добрия си избор. Отчетливо е търсенето нагоре във всички сегменти на строителство, дори и на луксозни имоти, защото предлагат функционалност и пространство.

Източник: https://www.imoti.net/bg