Предлагат се все по-модерни офиси

Търсенето отчита ръст.

Ръст в търсенето на офис площи се отчита през първото полугодие на текущата година. В резултат брутно наетите площи (бел. ред. всички трансакции) са 90 470 кв.м. - 29% повече от първото полугодие на 2021 г., сочат данните от проучване на консултантската компания Colliers. Най-голямата част от сделките (38%) се дължат на релокация, 34% на подновявания на договори, 14% - на експанзия на вече присъстващи в България фирми, 10% - на наемане на площи на етап „в строеж“ и 4% са договорени от нови за пазара компании. Двигател на търсенето са IT и аутсорсинг компаниите (44%), след които – фирми, предоставящи професионални услуги (29%), фармация (13%), търговия (5%), финансови услуги (4%), медии (3%).

Предлагането на модерни офис площи в София също отбеляза ръст - от 2% и общата квадратура достигна 2 603 000 кв.м. Приносът на проектите в процес на активно изграждане се запазва на нивата си от края на 2021 г. – 254 400 кв.м. Растящата инфлация и повишените цени на строителните материали водят до забавяне на инвестициите в сегмента. Започнатите проекти се довършват, а стартирането на нови се задържа. Средното ниво на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 г. в рамките на 16-17%. Същото се отнася и за средните офертни наемни нива, които запазват стойностите си за офиси клас А - 14 EUR/кв.м. - идеален център, 12.5 EUR/кв.м. - широк център и 12 EUR/кв.м. - периферни зони.

В краткосрочен план се очаква допълнителен натиск за повишаване на цените на наемите, поради нарастващите разходи за строителство и довършителни работи. Тенденция, която е започнала и ще продължи да се наблюдава, е изграждането на коуъркинг пространства в офис сградите, в отговор на налагащият се хибриден модел на работа и динамичните нужди от пространство на наемателите. Същото се отнася и за изискванията, свързани с устойчивостта и високите екологични стандарти на сградите.

Източник: https://www.imot.bg/