България облекчава визовия режим за руските собственици на имоти у нас

„За руските граждани, които имат собственост у нас, възприемаме практиката за издаване на многократни, едногодишни, а в някои случаи по-дългосрочни визи, което да им позволи те да посещават по-често своята собственост и да идват по-често със семействата си“. Това каза в Бургас министърът на външните работи Кристиан Вигенин, цитиран от БТА.

„Освен това насърчаваме туристите, които сега кандидатстват за визи, които вече са били в предишни години тук, да получават едногодишна, двукратна виза, която ще изтича в края на следващия туристически сезон. Така ги стимулираме освен тази година да посетят Бургас, региона, България и следващата година“, добави министърът.

Вигенин каза, че са взети и други мерки по отношение на подобряване на туристическите услуги. Прекратена е практиката да се дават определени квоти за туристическите фирми за определен брой туристи. Няма да се пренасочват и туристи в изнесените визови центрове, където услугата се оскъпява и усложнява. Вигенин добави, че става въпрос за летовниците от Русия, Украйна, Беларус и Молдова.

Още през миналата година стана ясно, че правителството работи по мерки за облекчаване на визовия режим за чужденците, които купуват домове у нас. Очакванията са това да има директен ефект върху растежа на строителството. През лятото хотелиери алармираха, че правят фиктивни резервации на руски граждани, които имат имоти в България, но са се сблъскали с проблеми при издаването на визи. Външният министър е в Бургас за среща с представители на туристическия бизнес в региона. Пред тях той ще представи и мерките, които се вземат за развитието на туристическата услуга у нас.

Източник: http://www.imoti.net/