Започва ремонтът на един от най-известните гейзери в България

Това е 103-градусовия гейзер в Сапарева баня.

Започва ремонтът и прекаптиране на авариралия преди 4 месеца 103-градусов гейзер, който е атракцията, привличаща туристите, и емблемата на Сапарева баня, каза за БНР кметът на курортния град Калин Гелев.

Договорът е с пловдивска фирма, която единствена в страната има лиценз за извършване на такива геотермални ремонти и оборудвания.

Изригващият на всеки 20 секунди до 20 метра стълб гейзер аварира през май - положената преди повече от 50 години тръба се спука на около 400 м дълбочина. Налягането падна, гейзерът беше спрян.

С помпи от извода през цялото лято се подава вода за хотелите и къщите за гости, за басейните, плажовете и почивните бази и балнеообекти.

По закона за обществените поръчки, каквото беше изискването на МОСВ, беше определена фирма от Пловдив, която ще извърши ремонта за над 100 хил. лева, каза кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

"Срокът на изпълнение е 20 дни, което не е малко, такова им е желанието. Ние като имаме яснота, тогава уведомяваме собствениците на хотели, ползватели на минерална вода, че ще им се наложи поне 10-ина дни да си помислят хубаво кога можем да почнем работа."

Източник: https://www.imot.bg/