София с нов паркинг за 310 коли на ключово място

Ще се намира в "Надежда".

В края на октомври т.г. е направена първата копка и вече се строи първият многоетажен паркинг в София. Той ще е в район "Надежда". Според заложените срокове, през юли 2023 г. той трябва да е готов. Това обясни Димитър Шивачев, изпълнителен директор на инвеститора - "Софийски имоти" ЕАД, цитиран от БНР. Той допълни, че в резултат на 2 обществени обсъждания, проведени през лятото на 2021-ва, вариантите с магазин и спортна част са отпаднали.

Съоръжението ще бъде модерен, 4-етажен, автоматизиран (платен) паркинг, който ще побира 310 автомобила. Застроената площ ще бъде 2000 кв. м. Още толкова ще бъдат зелените площи с алеи и пейки. На 32 от местата ще могат да се зареждат електрически превозни средства. 14 от паркоместата ще са за хора в неравностойно положение. Ще има възможност за безконтактна идентификация при влизане и безконтактно плащане на излизане.

Одобреното финансиране е в размер на 4,4 млн. лв., от които 2,596 млн. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“. Общият бюджет на проекта е 6,31 млн. лв., като останалите средства са осигурени от „Софийски имоти“ ЕАД.

От друго софийско търговско дружество ще се строи етажен паркинг и в район "Слатина".

Източник: https://www.imot.bg/