Пловдив измести София

Купувачите на имоти предпочитат Града под Тепетата.

През последните 3-4 години Пловдив се превърна в строителна площадка. Пандемията от коронавирус не само не забави строителния процес, но дори отчасти го ускори. Изникнаха няколко големи жилищни сгради около река Марица. Тракия също се застроява активно. В етап на строеж за още няколко жилищни комплекса.

Кой купува и какво правят новите собственици с имотите си? Висок процент от купувачите придобиват имоти с цел съхранение на спестените средства. Това е по-различно от придобиването на имот с инвестиционна цел, тъй като повечето клиенти купуват имот и го заключват, тъй като решават, че поради една или друга причина няма да го отдават под наем. Това обаче, от своя страна, води до покачване на наемните нива. Де факто има много празни жилища, но също така и много кандидат наематели, които трудно си намират апартамент на достъпна цена.

„Собствениците, които наскоро са придобили имот и не го отдават под наем, не се притесняват от факта, че ще плащат данък и други разходи за период от примерно 3 до 5 години. Голяма част от плановете на хората са без сериозна логика и замисъл и често купуват с цел съхранение на пари“, казва Христо Хаджиев, управител на „Ейч Ейч Пропърти”, специално за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

На пазара могат да се очертаят 4 типа играчи. „Играч №1 – купува, съхранява парите и чака примерно 5 години, след което продава. Играч №2 – купува имот, чака да се повиши цената 100-200 EUR/кв.м. Идва момента, преценява и продава. С готовите пари купува два или три имота. Чака определен период от време – от 3 до 8 месеца и продава. Играч №3 – естествени нужди. Живее в по-малко жилище, семейството се увеличава. Отива в банката, тегли кредит, продава старото жилище и с парите плащаме част от кредита. Играч №4 – този, който бяга от града и купува около града за себе си и семейството си.

Миграцията от по-малки към по-големи градове продължава, независимо, че по време на пандемията се наблюдаваше обратния процес. Интересно относно Пловдив е, че градът привлича жители на София, Бургас и Стара Загора, а не само от Хасково, Кърджали и по-малки градове. „Тази тенденция е нова и я наблюдаваме през последната една година. Основните причини, които карат хората да сменят София и Бургас с Пловдив е, че последният е по-спокоен град, но в същото време разполага с удобства и е добре развит. Също така е важно да отбележим, че физическото разстояние от София до Пловдив не е голямо“, уточнява Хаджиев. Що се отнася до мигриращите от Бургас към Пловдив, сред основните фактори за това е, че на морето имаме 3-4 месеца работа, а в Пловдив тя е целогодишно.

Развитието на икономическите зони около Пловдив са основен притегателен център. Голяма част от купувачите на жилища са привлечени от тях. „Няма точна статистика, но по мое мнение Тракия икономическа зона генерира поне около 25-30% от купувачите на жилища. Самите инвеститори на зоната работят в жилищния сектор и се получава затворен кръг“, уточнява Хаджиев.

Източник: https://www.imot.bg/